15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе

blog

15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је успостаљен 2020. на заседању Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске и представља празник српског идентитета где год живи.
За датум је изабран 15. септембар , дан када су српске трупе кренуле у величанствени пробој Солунског фронта и за само неколико недеље ослободиле Србију. 
Српска тробојка је нашим прецима била најважнија и већа од живота, јер је опомињала да слобода Србије нема цену ни алтернативу. Ово је успомена на све барјактаре, те јунаке којима је поверен задатак да се старају о застави и који су је својим животом бранили Барјактари су гинули али су заставе преживеле као и Србија и прошле све битке Балканског рата и Првог светског рата и ниједна није заробљена од стране непријатеља. 
Ово је празник нашег јединства, у намери да сачувамо српски идентитет, право да будемо оно што јесмо – један исти народ који не жели да узме ни од кога ништа, никога да угрози, већ само да за себе добије право које припада и другима, право на име и постојање.
Српска застава  представља јединство српског народа али је и застава нашег страдања, наших костију, јама, логора, деце коју су нам узели, коју сасвим сигурно никада нећемо заборавити и управо због тога је треба увек са поносом носити.
Ово је  празник српског идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција и вера, али и вредности целог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна зашто и шта јој је чинити.
У спомен на све војнике и невине цивиле који су под том заставом дали животе данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе.