Гимназијалци на Сајму књига у Београду

Гимназијалци на Сајму књига у Београду

                        Гимназијалци на Сајму књига у Београду


Ученици Гимназије свих разреда организовано су посетили 66. Међународни сајам књига у Београду, у суботу, 28.10. 2023. године.

Група од 85 ученика у пратњи професора Александра Ђорђевића, Неле Димитријевић, Драгана Петровића, библиотекарке Јелене Михајловић и директорке Сузане Мишић Станковић, кренула је једним великим аутобусом пут Београда у 6 часова са паркинга код Спортске хале.

На школским излетима и путовањима расположење у аутобусу је увек одлично, будући да су ученици тад узбуђени због прилике да се друже, да развијају и учврсте пријатељства, да доживе нешто другачије у односу на уобичајено време у школи или током викенда. Због могућности да се боље упознају и друже целог дана, ово путовање је посебно занимљиво ученицима првог разреда као једно од првих средњошколских путовања. Била је то и изузетна прилика да се ужива у лепоти царства књига, да се разгледају безбројни наслови, да се уочи неко ново, занимљиво књижевно дело и да се добије инспирација за читање. Прилика да се купи понека књига по нижој цени, да се поприча с познатим аутором и добије аутограм, односно фотографија са њим, јесте доживљај који постаје једна од најдражих успомена из школских дана.

Београдски сајам нас подсећа на смисао и важност читања у савременом свету. Како је рекао француски писац Матијас Енар на отварању ове манифестације: „Књиге нам отварају неко друго време, неки други свет, у коме престајемо да будемо анестезирани `мајмуни`, у коме нам садашњост више не замагљује поглед, већ поново постајемо мислећа бића, грађани. Књига је знање, мисао, слобода: други ритам, друга планета.“

Наша школа се и ове године потрудила да обогати своју библиотеку новим књигама, купљеним овом приликом. На полицама Школске библиотеке наћи ће се нова издања школске лектире: „Странац“, „Хамлет“, „Евгеније Оњегин“, „Фауст“, „Енциклопедија мртвих“, „Животињска фарма“, „Име руже“ и друга ремек-дела уметности речи.

Неколико сати у пространим халама Сајма прошло је веома брзо. Ученици и професори су у даљем току дана по договору превезени до Тржног центра „Ушће“, где су провели преостало време до поласка аутобуса назад, ка Врању.

Сви су се вратили богатији за једно ново, драгоцено искуство. Прошло је још једно гимназијско путовање, и док се утисци још сређују, започињемо нову књигу, ново читање.