Задужбина Олге и Николе Ј. Динића

blog

Задужбина Олге и Николе Ј. Динића

ЗАДУЖБИНА ОЛГЕ И НИКОЛЕ Ј. ДИНИЋА, ПОТПУКОВНИКА У ПЕНЗИЈИ ИЗ ВРАЊА

У Гимназији "Бора Станковић" у Врању формирана је Задужбина - по жељи оставиоца Николе Ј. Динића и Олге Динић, према тестаменту из 1934. године.
Тестатор Никола Ј. Динић и његова супруга Олга своју имовину оставили су тада Државној реалној гимназији у Врању. По жељи оставиоца, требало је оформити задужбину која ће реализовати све наведене захтеве оставиоца: награђивање ученика за најбољи писани рад поводом Дана Светога Саве, даривање књига добрим ученицима гимназије, награђивање ученика најстарије основне школе у Врању, брига о легату, издвајање средстава за школске потребе ученика.
Након 80 година од тестамента школа је успела да врати легат и испуни жељу оставиоца, који је хтео да се помажу и награђују ученици Гимназије.
Оформљен је Управни одбор Задужбине, који је приступио раду и доношењу навода из тестамента. Формирана је комисија за награђивање и донет је план о даљим активностима у оквиру Задужбине.
"Велику захвалност дугујемо појединцима који су препознавали важност образовања и школе као институције од значаја, који су желели да помогну ученике и у том циљу завештали своју имовину. Наша дужност је да бринемо о легату, поштујемо жеље оставиоца и тиме доприносимо заједници. Будући да смо започели процедуру враћања и других легата који су остављени школи, наша мисија се  остварује", рекла је Сузана Мишић Станковић, управитељ Задужбине.
У Гимназији је одржана седница Управног одбора Задужбине - легата Гимназије. Констатовано је да су створени услови да Задужбина започне реализацију програма, према жељи задужбинара. Договорено је да се награде ученици из Фонда, као и да се реновира кућа, поштујући завет наших задужбинара.

Наградни литерарни конкурс поводом Савиндана

У периоду 2020-2023. организована су четири литерарна такмичења поводом Дана Светог Саве, под покровитељством Задужбине. Стручно веће професора српског језика и књижевности сваке године предлаже и бира једну тему о лику и делу највећег српског светитеља, односно о српској духовности, култури и традицији у ширем смислу, а затим чита и оцењује радове, који се пишу под шифром. Учешће на такмичењу представља прилику да ученици изразе таленат и креативност, љубав према духовној традицији и уметности речи, као и да освоје вредну новчану награду. У досадашњем периоду сваке године је учествовало 10-20 ученика свих разреда. У јакој кокуренцији бирају се и награђују три најбоља рада, додељују се и похвале, а сви учесници добијају захвалницу за учешће. Награде, односно похвале и захвалнице свечано се уручују на Савиндан, у оквиру школске приредбе.

Тема првог такмичења, које је одржано 2020. године, била је: Светосавско наслеђе као светионик над беспућем савременог доба. Прво место је освојила уч. Ведрана Гачић, друго место – уч. Богдан Стефановић и треће место – уч. Теодора Стајић.
Следеће године, 2021, тема је гласила: Анђео у нама, затворен нашим страхом, пробудиће нас заспале. Прво место је освојила уч. Ведрана Гачић, друго место – уч. Михаела Миленковић и треће место – уч. Богдан Стефановић.
На трећем тавкмичењу, 2022. године, задата је тема: Светосавско наслеђе – наше упориште и надахнуће. Прво место је освојила уч. Теодора Илић, друго место – уч. Богдан Стефановић и треће место – уч. Милица Јовановић.
Године 2023, за четврто такмичење, изабрана је тема „Старај се да познаш себе и нећеш имати воље да осуђујеш друге“ (Свети Серафим Саровски). Прво место је освојио уч. Богдан Стефановић, друго место - уч. Љубица Тасић и треће место – уч. Теодора Ђорђевић.
У складу са вољом задужбинара, литерарни конкурс ће се и убудуће организовати, светосавске вредности ће се чувати, прослављати и награђивати. Талентовани и посвећени, наши такмичари ће нас и убудуће подсећати на свевременске светосавске поруке: 
„Треба да будемо свесни поруке коју нам Свети Сава шаље сваког дана и коју целим својим бићем треба да прихватимо и водимо се њом колико год нам људска природа то дозвољава. Доживимо светосавље и преносимо га с генерације на генерацију. Не смемо дозволити да се тај светионик угаси, јер он исијава све оно што нам је угодно и лепо, већ га удруженим снагама подстакнимо да нас још више греје. Неће се угасити; има он снаге више него што можемо претпоставити; има он више моћи него било који владар на Земљи; он је вечан! Он ће нас обасјавати чак и када се сва светла угасе, сва врата затворе и све прилике пропусте, само ако смо спремни да се одрекнемо сопствене добити и другима отварамо очи и дижемо их кад падну, баш као и Свети Сава. Хвала ти, драги свече, и нека ти је вечна слава!“, закључио је Богдан Стефановић, ученик са највише награда на овом такмичењу, у свом раду 2020. године.
„Свети Сава дао нам је пример првог степена блаженства својим особинама – скромношћу и смирењем. У њему тражимо усмереност ка духовним сферама. Свети Сава је и сада наш духовни отац, чувар кључа двери небеске Србије, наш заступник и бранитељ, молитва, завет и аманет. Већ осам векова он живи, а данас га прослављамо можда и више него икада раније. Трудимо се да и поред потешкоћа и грешака које нам намеће свакодневница, будемо на стази Светосавља! Чувајмо Српство кроз слогу коју је утемељио и спасење које нам жели! Надајмо се и молимо да ће нас његов благослов пратити на путу истине занавек! Прослављајмо га у векове векова и ускликнимо с љубављу светитељу Сави! Светосављем ми смо трпели, борили се и њиме живимо!“, закључила је ученица Ведрана Гачић у првонаграђеном раду на првом такмичењу, 2020. године.

Текст о задужбини и светосавском конкурсу.

  1. Тестамент рукопис страна 1.
  2. Тестамент рукопис страна 2.