Активизам гимназијалца Богдана Димића

Активизам гимназијалца Богдана Димића

Матурант Богдан Димић је један од изузетних ученика Врањске гимназије, који се дуги низ година бави активизмом и волонтеризмом у потрази за решењима друштвених и еколошких проблема савременог света, али и одговорима на важна питања о драгоценом унутрашњем свету – о збивањима у души младих људи суочених са проблемом отуђења, усамљености, разних врста страхова и несигурности.
Као активни члан Омладинског одбора УНИЦЕФ-а, у сарадњи са многим невладиним организацијама Богдан Димић је учествовао у бројним пројектима чији су циљеви оснаживање и унапређење положаја младих у Србији, борба против стигматизације менталног здравља, промене у области људских права, као и у области одрживог развоја и заштите животне средине. Кроз свој дугогодишњи активизам стицао је искуство у вођењу пројеката, развијао вештину јавног наступа и повезао се са ученицима активистима из целог света. Такође, учешћем у Европској школи дебате, усавршавао је вештину разумевања друштвених појава и аргументовану одбрану ставова. 
Богдан Димић је пример како се са вером у снагу својих идеја, речи и дела постепено сазрева, проналази и гради пут који се укршта са мноштвом путева младих колега широм света у тежњи квалитетнијем односу света и појединца, здравијој будућности, али и сигурнијој садашњости. Наш ученик разуме важност менталне хигијене за побољшање добробити младих, као и стања друштва и природе у целини и да појединац увек треба да пође од себе, јер без унутрашњих промена нема ни спољашњих. Отуд Богданово првенствено интересовање за област психологије, као и изузетан успех у учењу овог предмета – у претходној школској години освојио је треће место на Државном такмичењу талената. Ментор му је била проф. Светлана Величковић Момчиловић.
Подржавамо и похваљујемо рад уч. Богдана Димића, а када је реч о подизању свести о менталној хигијени и о психолошким проблемима младих, охрабрујемо ученике да увек бирају пут њиховог решавања насупрот ћутању, скривању и потискивању и саветујемо их да се обрате особи од поверења – код куће, у школи или ван школе, да разговарају о могућим решењима, да увиде да нису једини и усамљени у одређеном проблему. Подсећамо и на Кутију поверења у школском холу као могућност да ученик анонимно извести Педагошко-психолошку службу о насиљу у школи или о другој врсти проблема.
Ове године, Богдан Димић се одазвао позиву да учествује у раду XXXI Копаоник бизнис форума, у организацији Савеза економиста Србије, који се одржава у Конгресном центру хотела Grand на Копаонику, у периоду 3-6. марта 2024. Тема овогодишњег форума је: Нови глобални контекст – изазови неизвесне будућености. На овом форуму традиционално учествују председник Владе Републике Србије, ресорни министри, гувернер Народне банке Србије, више од 1500 учесника међу којима су еминентни професори, високи државни званичници из региона Западног Балкана, чланови дипломатског кора и други представници домаће и регионалне привредне и политичке сцене. Уч. Богдан Димић је учествовао у Панелу 34: YOUTH CALLS TO ACTION, 6. марта, у оквиру поменутог форума.