Гимназијалци обележили Дан Дантеа Алигијерија

Гимназијалци обележили Дан Дантеа Алигијерија

Дан Дантеа Алигијерија, највећег италијанског песника и оца италијанског језика (1265-1321), који се у Италији и широм света обележава 25. марта, установљен је пре три године поводом јубилеја, 700 година од његове смрти. Ове године и врањски гимназијалци су прославили „Дантеди“ – кратком приредбом „Ако пратиш своју звезду“ и тако отпочели обележавање Дана Гимназије (25. март–31. март).

„Ако пратиш своју звезду, доћи ћеш у славно пристаниште“ – инспирисани стиховима из Дантеовог „Пакла“, ученици Гимназије, чланови драмске, хорске и рецитаторске секције, представили су песников животни и стваралачки пут у најважнијим моментима – како је пролазећи кроз пакао - патњу, несреће, губитке и борећи се са својом грешном природом, пратио своју звезду, узвишени глас разума и љубави, и глас маште и песничке инспирације, да би дошао до раја – мира и спасења душе.

Први чин представе дочарава Дантеово рођење, учење, заљубљивање, идеализацију и настанак дела „Нови живот“, док је у другом чину дат осврт на песников друштвено-политички живот, патњу због прогонства из вољеног града, све до коначног доласка у „славно пристаниште“.

На почетку програма директорка Гимназије Сузана Мишић Станковић и директор Удружења „Данте Алигијери“ у Врању Гаетано Паолило потписали су Протокол о сарадњи. Након представе, приказан је и италијански филм „Данте“, из 2022. године.

У реализацији представе учествовали су ученици: Лука Стајић, Емилија Арсић, Николина Златанов, Ема Јаћимовић, Нина Тасић, Јулија Јованчев, Милица Данев, а ментор је била проф. Ана Стоиљковић.