Награде на републичком такмичењу "Књижевна олимпијада"

Награде на републичком такмичењу "Књижевна олимпијада"

Три награде за гимназијалке на Републичком такмичењу „Књижевна олимпијада“, одржаном 21.4.2024.

 

Ученици Врањске гимназије већ дуги низ година учествују и освајају награде на Републичком такмичењу из књижевности, које се традиционално одржава у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији.

Захваљујући љубави према књижевности, редовном читању од најранијих школских дана, тежњи што темељнијој анализи и разумевању књижевних дела, подршци коју имају од својих ментора, професора књижевности – наши ученици се сваке године истакну прво пласманом, а затим и запаженим резултатима на највишем нивоу такмичења.

Учешће на такмичењу у Сремским Карловцима представља једно изузетно искуство и доживљај који се памти почевши од шестосатног дружења у аутобусу – смеха, шала, али и врло озбиљног обнављања градива, све до доласка у Нови Сад и шетње прекрасним ужим центром града. Следи одмор, али и дружење и учење у самом смештају, прожето великим узбуђењем уочи дана такмичења, које је јаче од умора, све до успављивања са књигом у руци. Ујутру су сви озбиљни, рекло би се - свечано расположени: пред нама су прелепи, романтични Сремски Карловци, место које одише историјом и културом на сваком кораку, док је сам дан такмичења попут празника књижевности, о којој се прича на сваком кораку. Посвећени ментори преслишавају ученике све до уласка у учионице најстарије гимназије, бодре их и храбре, и подсећају колико су поносни на њих и срећни што са њима деле лепоту, радост и свевременске поруке највреднијих дела светске књижевности.

Овогодишњу посету Карловцима памтићемо и по обележавању 200 година од рођења Бранка Радичевића, најпознатијег ђака Карловачке гимназије. Шетајући школским ходницима и двориштем, рецитовали смо одломке Бранкових песама и размишаљали о његовој радости и патњи, младости и сећањима, лисју жутом и жаркој љубави према животу, и непролазности најлепших успомена из ђачких дана. Једна од таквих успомена за наше ђаке свакако ће бити ово путовање и дружење проистекло из читања квалитетне књижевности.

Облиазећи школу, сваке године се присећамо и реплика из филма „Лајање на звезде“, међу којима нам је најдражи афоризам Михајла Филозофа: „Ми имамо своју дисциплину, ми трчимо у ширину“.

Наше овогодишње такмичарке: Јана Стојановић, ученица првог разреда рачунарског смера, Стефана Михајловић, ученица другог разреда математичког смера и Теодора Илић, ученица четвртог разреда језичког смера освојиле су 18 од 20 поена, дакле треће место. Њихови ментори су: Драган Петровић, Јелена Цветковић и Ана Стоиљковић. Солидан пласман остварила је и ученица трећег разреда језичког смера Ања Љубеновић – 16 поена (пето место). Њен ментор је Нела Димитријевић.

Успех није само пласман, односно освојено место, већ и ново вредно искуство за ученице Јану и Стефану које се такмиче први пут, као и упознавање и дружење са такмичарима из целе Србије, и стварање лепих успомена. За нашу матуранткињу Теодору Илић која се трећу годину заредом такмичи и осваја награде, успех из књижевности постао је – традиција и чиме год буде изабрала да се бави у будућности, сигурни смо да ће љубав према читању и писању заувек осветљавати истином и лепотом њен животни пут.