Школска такмичења

Школска такмичења

Школска такмичења у рецитовању, писању и сликању поводом Светосавског конкурса КОЦ-а у Врању


Сваког децембра, у Гимназији се организује школско такмичење поводом Конкурса који расписује Културно-образовни центар у Врању, у сусрет Савиндану и "Светосавској недељи".

Наши ученици су се и ове године такмичили у три области: рецитовање, литерарно и ликовно стваралаштво.

Школско такмичење у рецитовању одржано је 18. децембра, у Свечаној сали. Учествовало је седам ученица: Мила Митић, Лара Ђорђевић, Ања Стаменовић, Марија Михајловић (ученице првог разреда), Сара Поповић, Нина Тасић (ученице трећег разреда) и Емисија Арсић, ученица четвртог разреда.

Прво место освојила је уч. Емилија Арсић, која је рецитовала "Савин монолог", песму Десанке Максимовић. Њен ментор је проф. Јелена Цветковић.

Друго место је освојила уч. Нина Тасић, која је изражајно казивала Молитву Светом Сави, Св. владике Николаја Велимировића. Ментор је проф. Оливера Ђорђевић.

Треће место заузела је уч. Ања Стаменовић, сa песмом "Грачаница" Десанке Максимовић. Њен ментор је проф. Милена Декић.

Ученице је оцењивала и рангирала трочлана Комисија професора српског језика и књижевности: Оливера Ђорђевић, Драган Петровић и Ана Стоиљковић. Након објављивања резултата, проф. Оливера Ђорђевић је детаљно прокоментарисала учешће свих ученица и дала им конструктивне савете у вези са стилом рецитовања и јавним наступом. Организатор такмичења био је проф. Драган Петровић.

На школском литерарном такмичењу учествовале су четири ученице: ученица трећег разреда Миња Митић и три ученице четвртог разреда: Теодора Илић, Луција Томић и Љубица Тасић.

Радове је читала, оцењивала трочлана Комисија  (Јелена Цветковић, Милена Декић и Ана Стоиљковић) и рангирала их на следећи начин:

Прво место: уч. Теодора Илић, која је написала песму на задату тему "Питање великом пастиру";

Друго место: уч. Луција Томић, која је такође написала песму, на тему "Његов је дух нама звезда водиља";

Треће место: есеј уч. Љубице Тасић, на тему "Његов је дух нама звезда водиља".

Првопласиране ученице учествоваће на Јавном часу литерарних радова, односно на градском такмичењу рецитатора у категорији ученика средњих школа.

Поред ученица са смислом за уметничку снагу речи, талентом за писање и изражајно казивање, изабрана су и три ученика из школе за Јавни час ликовних радова (такмичење на општинском нивоу).

Према одлуци проф. ликовне културе Александра Ђорђевића, који је и ментор ученицима, нашу школу ће представљати ученици: Анастасија Трајковић (трећи разред), Братислав Стојковић и Леа Ђорђевић (четврти разред).

Похваљујемо учешће свих ученика и честитамо првопласиранима и њиховим менторима. Такође, позивамо све наше ђаке да се у складу са својим талентом, потенцијалом и такмичарским духом, опробају и на другим такмичењима, из области које највише уче и воле.

Фотографије са такмичења рецитатора - првопласиране ученице и професори, чланови комисије: