Врањска гимназија слави Сретење

Врањска гимназија слави Сретење

Врањска гимназија слави Сретење

Професори и ученици Врањске гимназије свечано су обележили Сретење, крсну славу школе, истовремено прослављајући Дан државности и уставности Србије.

Група професора и ученика су са директорком присуствовали резању славског колача на Светој Литургији коју је служио епископ врањски господин Пахомије, у Храму Свете Тројице у Врању. Након сусрета и повезивања у свечаној верској песми, део гимназијалаца се придружио прослављању Дана државности у Врању. Они су у име ученика средњих школа положили цвеће крај спомен-барељефа Вожду Карађорђу. У програму је наступио и Хор ученика, предвођен професорком музичке културе Весном Анђелковић.

Прослава се наставила у Свечаној сали Гимназије. Школска приредба је почела државном химном "Боже правде" у извођењу школског хора, тачно у 12:00 часова. Након химне окупљенима се обратила уч. Емилија Арсић говором о Сретењу као верском празнику и његовој важности за хришћанство. Професор историје Ненад Стојиљковић одржао је говор о историјском значају 15. фебруара, о детаљима историјских догађаја 1804. и 1835. и њиховом утицају на стварање модерне и слободне државе. На крају, хор ученика је извео две прекрасне изворне песме, "Мома" и "Чије је оно девојче". Уследио је дуг аплауз за хор и проф. Весну Анђелковић, која је припремила приредбу. Након приредбе, професори, ученици и други гости наставили су дружење уз традиционално славско послужење.